Roti Geschiedenis

“De geschiedenis van ‘de roti’ vertelt heel veel over Nederland en het koloniale verleden.”

Hoewel roti in Nederland bekend is komen te staan als een totale maaltijd van een roti-plaat, kip/vlees en groenten betekent het woord roti in veel landen brood. Het is dan vaak de algemene benaming voor alle vormen van brood; onder andere in grote delen van India en Pakistan, maar ook in Indonesië en Maleisië. Overigens vinden veel Indonesische woorden z’n oorsprong in het sanskriet; de Indiase oertaal die veel invloed heeft en heeft gehad op alle (Zuid-Oost) Aziatische talen en culturen. Ook in Thailand bijvoorbeeld duidt roti op een brood, meestal alleen de pannenkoek-achtige broodsoorten, terwijl ‘kanom paang’ afgeleid is van het Franse woord ‘pain’.

Platte broden komen eigenlijk overal ter wereld voor; denk maar aan de Nederlandse pannenkoek, de durüm-plaat in Turkije die bekend staat als ‘lahmacun’ en natuurlijk de befaamde Italiaanse pizza en Griekse pita (vaak met gyros). Pizza en pita zijn natuurlijk als woord ook met elkaar verbonden; een mediterraanse roti? Eigenlijk kan niemand een plat brood claimen, het is iets van alle culturen.

“De verbroedering van samen roti eten is ‘priceless’ ”

— Daniël Kwee, director East West

De Indiase variant van roti, met vaak bijgerechten gemaakt met ‘massala’ (wat niets meer dan kruidenmengsel betekent), is wijdverspreid over de wereld. Via de Indiase diaspora is de roti (en de manier van roti eten) in andere landen terecht gekomen. Grote groepen Indiase diaspora hebben zich gevestigd in Oost-Afrika, Zuid-Afrika (Ghandi woonde daar een belangrijk deel van zijn leven), Guyana, Engeland en natuurlijk ook de voormalig Nederlandse kolonie Suriname. Via Suriname heeft roti nu ook een plaats gekregen binnen de Nederlandse culinaire traditie. Emigratiegolven van Suriname naar Nederland van eind jaren zeventig en later zorgden gestaag voor meer bekendheid bij de Nederlandse bevolking.

Roti en het eten van roti in Nederland is dan ook niet vanzelfsprekend. De rijke cultuur, traditie en achtergronden van ons koloniale verleden is daarbij onlosmakelijk verbonden. Roti World wilt de authentieke smaak van Suriname behouden en Surinaamse gerechten ontwikkelen en promoten voor een breed publiek.

Het is normaal om roti met de hand te eten, in India wordt het voelen van eten als extra zintuig gezien, waarmee we dus nog meer van het eten kunnen ervaren en genieten. De rotirol van Roti World is daar ook uitermate geschikt voor!

Roti Canai wordt vooral gegeten in Maleisië en Singapore